چرا همیار؟

ایمیل:

hrmdepartment@hamyar-niroo.com

پیش‌گویی خودمحقق‌شونده

GettyImages-87297793-58b8909f3df78c353cc21f52

پیش‌گویی خودمحقق‌شونده

 

💡فرض کنید یک سایت خبری، به دروغ اعلام کند که قرار است به زودی خودرو به شدت گران شود.

🔶اگر عده‌ای از مخاطبان (مثلا ۱۰ درصد آنها) این حرف را باور کنند و تصمیم به خرید خودرو بگیرند یا برنامه‌ی خرید خودروی خود را جلو بیندازند، به دلیل افزایش تقاضا، قیمت خودرو واقعا افزایش خواهد یافت.

 

🔷حال افراد ناباوری که در ابتدا به این سایت خبری اعتماد نکرده بودند، احساس می‌کنند که این بار، پیش بینی سایت درست بوده و آنها هم بر همین اساس، تصمیمات خود را تغییر می‌دهند.

 

🔶باز هم قیمت افزایش می‌یابد و به تدریج، کسانی که این خبر را به کلی تکذیب می‌کردند (و حتی شاید برخی فعالان بازار خودرو) به این نتیجه می‌رسند که احتمالا پیش بینی صحیح بوده و شخص پیش بینی کننده، اطلاعاتی داشته که در اختیار آنها نبوده است.

 

🔷بعد از مدتی، آن سایت خبری می‌تواند مدعی شود که پیش گویی‌هایش بسیار علمی و دقیق است و چه بسا، پیش گویی‌های بعدی خود را بفروشد!

 

 

 

💡فرض کنید اخیرا یک همکار جدید به تیمتان اضافه شده و شما مسئول راه اندازی و به کار گماری ایشان هستید. از همان اول حس کرده اید که ایشان چیز زیادی بلد نیست و اصلا انگیزه ندارد؛ به یادگیری علاقه ندارد، کیفیت خروجی کارش پایین است و در کل در شرکت ماندگار نیست.

 

🔶شما این پیشگویی را با چند تا از همکارانتان هم در میان میگذارید که همکار جدیدتان انگیزه ندارد، کیفیت کارش پایین است و نهایت در شرکت ماندگار نیست.

 

🔷با این پیش زمینه ذهنی، هر وقت شما با همکار جدیدتان سر و کار دارید، چون فکر میکنید که بی انگیزه است و به یادگیری علاقه ندارد و کیفیت کارش پایین است و نهایتا میخواهد از شرکت برود، بنابراین انرژی زیادی برایش نمیگذارید، مطالب را کم توضیح میدهید و به خروجی کارش هم چون میدانید که کم کیفیت است، بها نمیدهید و نگاه نمیندازید.

 

🔶همکار جدیدتان هم چون شما به وی کم توجهی میکنید، خروجی کارشان را دقیق نمی بینید، فکر میکند که کیفیت مهم نیست و به کیفیت کارش نمی پردازد؛ رفتار سرد شما، باعث دلسردی ایشان از شرکت میشود.

 

🔷این سیکل بین شما و همکار جدید ادامه پیدا میکند و نهایتا….
🔸پیشگویی شما درست از آب در آمد؛ ایشان از شرکت رفت؛ بله خسته نباشید، خود شما پیشگویی خود را محقق کردید!

 

💠مثال های زیادی از این پیشگویی ها وجود دارد…

💡#پیشگویی_خودمحقق_شونده یا #فرض_خودانجام را جامعه‌شناسی به نام #روبرت_کینگ_مرتون (Robert King Merton) وارد ادبیات علوم اجتماعی کرد. در بیان این موضوع مرتون عنوان نموده است؛ « این پیشگویی نوعی برداشت اشتباه از موقعیت است که منجر به بروز رفتاری می‌شود که در نهایت گزاره نادرست را به گزاره‌ای درست بدل می‌کند. این فرایند بیشتر به دلیل تاثیر ذهنیت افراد بر رفتار و تصمیمات آنهاست. یک پیش گویی مثبت و یا منفی در اینجا می‌تواند به شدت در اعتقادات مردم تاثیرگذار باشد، لذا رفتار مردم را در جهتی سوق می‌دهد که نهایتا این پیشگویی به حقیقت می‌پیوندد.»

 

💡چطور از پیش گویی خودمحقق درست استفاده کنیم؟

🔶پیش‌گویی خود‌محقق می‌تواند دستاوردهای ارزشمندی داشته باشد، اگر درست به کار گرفته شود و واقعیت را مد نظر قرار دهد؛

 

🔷بهترین پیشنهاد برای استفاده درست از پیش گویی خود تحقق بخش که منجر به موفقیت در کار و زندگی مان شود، می تواند راهکارهای زیر باشد؛

1.از پیشگویی خودشکوفایی آگاه باشید و سعی کنید آگاهانه خیال پردازی کنید. تلاش کنید که درباره خانواده کار و زندگی تان در خودتان انتظارات مثبت و تا جای ممکن واقعی ایجاد کنید.

2.خوش بین باشید و سعی کنید درباره اتفاقات روزانه به شیوه ای مثبت فکر کنید.

3.از به کار بردن کلمات مطلق (هرگز، همیشه، نمی توانم و …) خودداری کنید و آنها را با عبارات خنثی یا مثبت جایگزین کنید (من تمام تلاشم را می کنم). در همین زمینه تکنیک های خودآگاهی به شما کمک می کند.

4.اطراف خود را با کسانی احاطه کنید که به شما ایمان دارند.

5.با خودتان صبور باشید و عجله برای رسیدن به هدف ها را کنار بگذارید.

6.به یاد داشته باشید باورها، درک از زندگی و رفتارها را تغییر می دهند.

7.روی تقویت عزت نفس خود کار کنید؛ عزت نفس پایین ممکن است انتظاراتی را که برای خود و آینده تان را تعیین کرده اید کاهش دهد.

 

#همیارنیروالبرز
#همیارنیرو
#همیار
#توسعه_فردی
#خودآگاهی
#رشد

من حسین نقدی هستم… کارشناس و فعال حوزه منابع انسانی و توسعه کسب و کار… برای من، مدیریت منابع انسانی قبل از اینکه یک شغل باشه، یک ارزش هست. ارزشی که سعی دارم اون رو در سازمان‌ها نهادینه کنم… من علاوه بر فعالیت های عملیاتی در حوزه توسعه منابع انسانی ، تولید محتوای تخصصی در این حوزه رو هم انجام میدم…
دیدگاهتان را بنویسید

مطالب جدید توسعه فردی

۳۳۶۸۴۸۳۴- ۰۲۸

نیاز به مشاوره دارید؟

فرم زیر را تکمیل کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.